Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Lichte stijging sociale huurwoningen in de regio Amsterdam

Publicatiedatum: 23-09-2021

In 2020 is het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties in de regio Amsterdam voor het eerst sinds jaren licht toegenomen. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2021 van het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR). Ondanks Covid-19 werden in 2020 bijna net zoveel woningen verhuurd als in 2019. Het aantal woningzoekenden via WoningNet is opnieuw gestegen.

In 2020 hebben de woningcorporaties in de regio Amsterdam 1.830 nieuwe sociale huurwoningen en 187 woningen in het middensegment opgeleverd. Daarnaast werden er minder sociale huurwoningen gesloopt, verkocht of geliberaliseerd dan in voorgaande jaren. Per saldo zijn er daardoor ongeveer 50 sociale huurwoningen in de regio bijgekomen. “Wij zetten in de regio Amsterdam komende jaren fors in op meer nieuwbouw van met name sociale huurwoningen om de grote vraag naar woningen in de regio het hoofd te bieden”, aldus Anne-Jo Visser, de nieuwe directeur van de PWNR.

Stijging woningzoekenden

De woningcorporaties hebben vorig jaar 11.718 sociale huurwoningen (exclusief studentenhuisvesting) in de regio Amsterdam verhuurd, waarvan de meeste via WoningNet zijn aangeboden. Het aantal woningzoekenden dat ingeschreven staat bij WoningNet steeg in 2020 naar ruim 432.000. Daarvan hebben er 97.000 actief gezocht, door op aangeboden woningen te reageren.

Nieuw woonruimteverdeelsysteem

De woningcorporaties werken in regionaal verband samen met de gemeenten aan de herziening van de woonruimteverdeling in de regio Amsterdam. Doel is vrijkomende sociale huurwoningen vaker terecht te laten komen bij degenen die actief zoeken en deze woningen het hardst nodig hebben. Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem wordt de komende tijd gebouwd en is vermoedelijk in 2022 gereed.

Corporaties in de regio

In totaal bezitten de woningcorporaties in het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR) ruim 275.000 zelfstandige en onzelfstandige woningen, waarvan meer dan 250.000 een sociale huurprijs hebben. Het PWNR is actief in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster (fuseert vanaf 2022 met Purmerend), Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Waterland, Wormerland, Uithoorn en Zaanstad.

Bekijk hier het volledige Jaarbericht 2021 PWNR

 

Deel deze pagina